Μην μας πνίγετε για δεύτερη φορά

ΝΕΡΑΪΔΑ                                                                                                                   Νεράιδα 9/6/2022
ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ

Κύριε Υφυπουργέ – κύριοι Βουλευτές – κύριε Περιφερειάρχη – κύριε Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης και κύριε Δήμαρχε

     Πριν  48 χρόνια, το 1974 οι κάτοικοι της Νεράιδας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν βίαια το βιος τους.
Η πολιτεία τότε, όχι μόνο δεν φρόντισε, για την οργάνωση της μετεγκατάστασής τους, αλλά έκλεισε το φράγμα με αποτέλεσμα, όταν με την πλήρωση της λίμνης Πολυφύτου το νερό έφθασε στα σκαλοπάτια των σπιτιών τους, οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν άρον – άρον όλα τα υπάρχοντά τους, προκειμένου να γλιτώσουν από τον πνιγμό.
Αποτέλεσμα αυτής της τρίτης κατά σειρά βίαιης μετεγκατάστασης ήταν να διαλυθεί το χωριό και οι κάτοικοι να σκορπίσουν στα πέρατα του κόσμου.
Η μετεγκατάσταση στο σημερινό λόφο ήταν επώδυνη.
Οι κάτοικοι ήταν σε πλήρη εγκατάλειψη, από την πολιτεία, παλεύοντας μόνοι τους να ορθοποδήσουν και στήσουν από την αρχή το βιο τους.
Δεν είχαν ούτε νερό για την ύδρευσή τους, αλλά ούτε το αναγκαίο νερό για την επεξεργασία των υλικών της κατασκευής των νέων σπιτιών τους.
Ο δρόμος ανόδου για την Νεράιδα ήταν υπερβολικά επικίνδυνος, αφού κατασκευάσθηκε από τις ροδιές των κάρων και τις πατημασιές των ζώων.
Αντεξαν, με βαθειά ριζωμένο το αίσθημα της αλληλεγγύης, βοηθώντας ο ένας τον άλλον και κατάφεραν με σκληρή και επίμονη εργασία να κατασκευάσουν τα σπίτια τους.
Το πρώτο κατάστημα εμφανίσθηκε στα τέλη του 1970.
Η επισκεψιμότητα στην αρχή ήταν πολύ μικρή και ο εσωτερικός με την αυλή των καταστημάτων επαρκούσε, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Στην πορεία των χρόνων, από τα τέλη του 1970 μέχρι σήμερα, η επισκεψιμότητα άρχισε να αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό
Αποτέλεσμα της αύξησης της επισκεψιμότητας ήταν να κατασκευάζονται περιμετρικά του λόφου τα καταστήματα το ένα μετά το άλλο, αλλά και να κτίζονται ξενοδοχεία.
Η Νεράιδα άρχισε να προβάλλεται ως μοναδικός τουριστικός προορισμός, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τοπικά και πανελλαδικά και να καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις της προτίμησης των τουριστών.
Γίνεται η πρώτη τουριστική επιλογή, για το νομό Κοζάνης και της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.
Η αύξηση αυτής της επισκεψιμότητας ανάγκασε τους καταστηματάρχες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες, να διαμορφώνουν και να ομορφαίνουν τους εξωτερικούς χώρους και εκεί που υπήρχαν μπάζα εξ αιτίας της αρχικής ισοπέδωσης του λόφου, να φυτεύονται λουλούδια και δένδρα, αλλά και πρόχειρες κατασκευές, αφού ο εσωτερικός χώρος δεν επαρκούσε, για την φιλοξενία και εξυπηρέτηση των τουριστών.
Προσπάθησαν 40 και πλέον χρόνια να τα νομιμοποιήσουν κτυπώντας πόρτες και παρακαλώντας διάφορους θεσμούς της πολιτείας, χωρίς ποτέ η πολιτεία να σταθεί δίπλα τους και να τους βοηθήσει.
Φθάσαμε στο σήμερα να απειλούνται με παντελή αφανισμό οι επιχειρήσεις και να μείνουν άνεργοι περισσότεροι από 105 εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους.
Επί πλέον ως επακόλουθο αυτής της κατάστασης, θα είναι να επηρεαστούν και άλλες επιχειρήσεις του τόπου μας, οι οποίες προμηθεύουν τα καταστήματά μας.
Θα σταματήσει ο τουρισμός στο νομό μας και ιδιαίτερα στον Δήμο μας, αφού κάθε χρόνο η Νεράιδα, το μοναδικό και πανέμορφο αυτό χωριό, δέχεται χιλιάδες επισκέπτες και λεωφορεία, από όλη την Ελλάδα και από πολλές χώρες του εξωτερικού.
Τα χρόνια αυτά της μεταλιγνητικής μετάβασης και της κρίσης, λόγω του Covid19, του πολέμου με όλα τα επακόλουθα, της αύξησης των τιμών ρεύματος, καυσίμων και προϊόντων, μας έφεραν σε απόγνωση και προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι, ανταποκρινόμενοι με δυσκολία στα έξοδα λειτουργίας.
Για του παραπάνω λόγους ζητάμε να μας δώσετε τη ευκαιρία νομιμοποίησης των εξωτερικών χώρων, με παράτασης της ημερομηνίας ελέγχου από την Πολεδομία Κοζάνης, για την χρονική περίοδο που απαιτείται έως την επίλυση του προβλήματος.

Με Εκτίμηση
Βαΐζογλου Ξενοφών
Πρώην Πρόεδρος Νεράιδας

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *