Καστανιά

Καστανιά                                        

Η Καστανιά είναι μία από της ορεινές Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Σερβίων Βελβεντού.
Νοτιοανατολικά της Κοζάνης, σε υψόμετρο 1050 μ. στην βραχώδη πλαγία βόρεια των Πιερίων.
Η ονομασία Καστανιά πιθανόν δόθηκε από το καστανόδενδρο που άφθονα ευδοκιμεί στο χωριό και στις πλαγιές του βουνού.
Απέχει 34χλμ από την Κοζάνη, 16χλμ από την Νεράιδα.
Η θέση του χωριού προσφέρει πανοραμική θέα την λίμνη Πολυφύτου με κεντρικό σημείο την Νεράιδα και την Γέφυρα Σερβίων Νεράιδας.
Εξ αιτίας του σεισμού το 1995, ο οποίος προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα σπίτια του χωριού, το 1997 μετεγκαταστάθηκε ανατολικά της πόλης των Σερβίων.
Οι κυριότερες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία (πατατοπαραγωγή) και η κτηνοτροφία.
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Καστανιάς με πλούσια δραστηριότητα, διατηρεί την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του χωριού, δημιούργησε παιδικά και εφηβικά χορευτικά τμήματα, τα οποία συμμετέχουν με τις παραδοσιακές στολές τους σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο σύλλογος.
Με πρωτοβουλία του δημιουργήθηκε και συντηρείται το εξαίρετο Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο προσέφεραν απλόχερα αντικείμενα κειμήλια οι κάτοικοι της Καστανιάς.
Ο μεγάλος αριθμός των αντικειμένων που περισυλλέχθηκαν και τοποθετήθηκαν με μεγάλη προσοχή περιλαμβάνει γεωργικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, είδη της υφαντικής τέχνης, τοπικές ενδυμασίες, κοσμήματα, παλιές φωτογραφίες και ένα πλήθος από αντικείμενα του καστανιώτικου νοικοκυριού που φανερώνουν την πορεία των ανθρώπων μέσα στο χρόνο.
Φιλόξενοι οι κάτοικοι της Καστανιάς, ο Μορφωτικός Σύλλογος φρόντισε να κατασκευάσει και να συντηρεί ξενώνα για τους επισκέπτες του χωριού.
Με ευθύνη του Συλλόγου δημιουργήθηκε πίστα Αιωροπτερισμού Νοτιοανατολικά του χωριού με αποτέλεσμα κάθε χρόνο στις αρχές Ιουλίου να πραγματοποιείτε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αιωροπτερισμού, όπου συμμετέχουν πολλοί αθλητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό

Σοκάκι Καστανιά

 

 

Photo: Σέρβια Σέρβια Λάντ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ – ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ

ΠΙΣΤΑ ΑΙΩΡΟΠΤΕΡΙΣΜΟΥ