Η Μεσιανάρα ονομάστηκε ΜΕΣΙΑΝΗ επειδή βρίσκεται στη μέση, μεταξύ Βαθυλάκκου και Ροδίτη. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας κατοικήθηκε από Μουσουλμάνους Τούρκους Κόνιαρους και ονομαζόταν ΧΑΤΖΗΡΑΝΙ και υπαγόταν στην Τοπαρχία Τσαρσάμπα.
Ο τόπος αυτός κατοικούνταν από τα πανάρχαια χρόνια, αυτό το μαρτυρούν διάφορα αρχαία ευρήματα που βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του χωριού.
Οι οικισμοί αυτοί ξεκινούν από την πρώιμη νεολιθική περίοδο 7.000 π. Χ., εποχής χαλκού 5.300 – 1.100 π. Χ. και φθάνουν μέχρι τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο.
Ο Άγγλος περιηγητής λοχαγός William Martin Leake γράφει για την περιοχή: “κατεβαίνοντας από την Κοζάνη προς τα Σέρβια συναντούμε εκτάσεις καλυμμένες με χωράφια καλαμποκιών και με μικρά χωριά διασκορπισμένα, όπως το Χατζήραν (Μεσιανή) περίπου ίδιο στο μέγεθος με το Ακ-Πουνάρ, απέχει 1,5 μίλι στα αριστερά του δρόμου στους πρόποδες του Κιοσ-τεπέ (όρος Σκοπός)”.
Μετά την υπογραφή της συνθήκης για την ανταλλαγή των πληθυσμών το χωριό κατοικήθηκε από Έλληνες κυρίως του Δυτικού Πόντου και από την Προύσα της Μ. Ασίας.
Μεγάλο τμήμα του χωριού πυρπολήθηκε τον Αύγουστο του 1944. Μεγάλο φόρο αίματος πλήρωσε η Μεσιανή για την αγάπη της προς την πατρίδα και στη Γερμανική κατοχή 1941-1944, δεκάδες τα θύματα της μαύρης εκείνης περιόδου για ένα μικρό χωριό όπως η Μεσιανή και την απώλεια 44 αγαπημένων συνχωριανών μας.
Χατζή Ριχανλή ή Χατζή Ρανή (Κοζάνης) ΦΕΚ 260Α – 31/12/1918 Ο οικισμός ορίζεται έδρα της κοινότητας Χατζή Ριχανλή ή Χατζή Ρανή
ΦΕΚ 179Α – 30/08/1927 Ο οικισμός μετονομάζεται σε Μεσιανή
ΦΕΚ 244Α – 04/12/1997 Ο οικισμός αποσπάται από την κοινότητα Μεσιανής και προσαρτάται στο δήμο Σερβίων
ΦΕΚ 87Α – 07/06/2010 Ο οικισμός αποσπάται από το δήμο Σερβίων και προσαρτάται στο δήμο Σερβίων-Βελβεντού
ΦΕΚ 43Α – 09/03/2019 Ο οικισμός αποσπάται από το δήμο Σερβίων-Βελβεντού και προσαρτάται στο δήμο Σερβίων
Στη σημερινή Μεσιανή στην είσοδο του χωριού (από Βαθύλλακο) σε υποδέχεται η αιωνόβια ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ (φωτό δεξιά επάνω) με τον τεράστιο όγκο της και τη δική της ιστορία.
Δασοκομικά στοιχεία ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ
Είδος: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΔΡΥΣ, Ηλικία: 280 έτη, Ύψος: 32 μέτρα, Μήκος κόμης: 26,5 μέτρα, Πλατος κόμης: 25,5 μέτρα, Περίμετρος: 6,90 μέτρα
Οι κάτοικοι του χωριού μας ασχολούνται με διάφορα επαγγέλματα ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα.
Βασική ενασχόλησή τους όμως είναι η καλλιέργεια της γης και η παραγωγή προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας με πιο βασικά: τον καπνό, τα αμπέλια(σταφύλια, τσίπουρο και κρασί), τα αμύγδαλα και τα σιτηρά.
Ο Αθλητικός Σύλλογος ποδοσφαίρου “ΔΟΞΑ ΜΕΣΙΑΝΗΣ” έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές δόξας με την πορεία του στα τοπικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα.
Από το 1979 λειτουργεί Μορφωτικός Σύλλογος με τη επωνυμία “ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΜΕΣΙΑΝΗΣ”, στεγάζετε σε σύγχρονο ιδιόκτητο κτίριο στο κέντρο του χωριού. Στο ενεργητικό περιλαμβάνονται πολλές εκδηλώσεις όπως τα Προσφυγικά, γιορτή κρασιού, παιδικό πάρτι, φανός Απόκρεω “ΚΟΥΛΟΥΜΑ”, υποδοχή Αγίου Βασιλείου και ημερίδες με θέματα ιστορικά ιατρικά κοινωνικά κ.λ.π.
Το κείμενο περιέχει αποσμάματα από άρθρο του Δημήτριου Αλεξιάδη
Λαογραφικό Μουσείο Μεσιανής
Τα εκθέματα του Μουσείου αφορούν στη ζωή των κατοίκων του χωριού της Μεσιανής και χρονολογούνται μέχρι και τη δεκαετία του ’60.
Ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει στο χώρο του Μουσείου εκθέματα από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, καθώς επίσης και λίγα λίθινα εργαλεία.
Ο χώρος στον οποίο στεγάζεται είναι το παλαιό Δημοτικό Σχολείο, διαμορφώθηκε με προσωπική εργασία και έξοδα των κατοίκων του χωριού και μετατράπηκε σε Λαογραφική Συλλογή το έτος 1999

